BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

welkem^^

Sunday, January 18, 2009

hari penuh kejutan!

hua3!
hari nieyh macam macam perkara terjadi dan sumer nyer suprise buat aq..
hehehehe.lebeyh kurang pukul 2 petang tadi kawan aq si Yusri ajak aq keluar..katanya borink duk kat umah.Aq yang time tue memang tengah dilanda kebosanan (sebab baca novel yang wajib aq baca "the merchant of venice"=citer tue best just aq yg bukan dalam mood nak membaca) terus menerima ajakan tersebut..(ceh skima ayat!). Lepas berkira2, aq pun ajak gak kawan aq Syakilawani tuk join kami pegi jalan2 kat kay el.


destinasi pertama yang kami tuju..KLCC..hua3, memang besh kat sini..penat aq ronda2 taman KLCC..dah ler tenang, sejuk mata memandang..sempat gak ar kami berposim kat sini..huhu
then kami gerak ke pavillion..huhu cuci mata jew..mana adew duit nak berbelanja dowh.(lagi pown elaun x masuk lagi..dengar kata masuk bulan feb..aq dah kering!!!).lepas pavillion, kami gerak ke sungei wang plaza..kat sini buat aq geram dowh..aer bapak mahal..then kawan aq Sya yang beli aer honey dew mengomen coz aer tu x sedap..dah la aer tu harganya rm4..mahal bai..
baek beli aer kat cafe pak lang, murah dan sedap..hehehehe




then dari sungei wang kami ke times square..masa on de way, kami terjumpak art yang dilukis kat dinding sebuah bangunan..huh! lawa!! temanya, bebaskan palestine..memang pandai si pelukis blend kaler tuk hasilkan lukisan tue..lawa giler!! korunk patot tengok..(kedudukannya kat tempat park kete berhampiran TS)




masa nak masok TS, aq jumpa ramai pengemis..yang menarik perhatian aq 2 orang..pertama sorang lelaki yang cedera bahagian kaki..yang buat aq tersentuh dia terbaring kat atas jalan sambil menggoncangkan bekas wang nya.dye nampak terseksa...sedeyh dowh..yang kedua lak adalah sorang kakak yang bersila kat depan eskalotor nak masuk TS..kat riba dye adew sorang baby..merah lagi..aq nampak ada sorang abg neyh bagi makanan kat mak cik tue..walaupun dye bukan islam, tapi dye adew perasaan terhadap orang laen..berlambak2 orang islam yang lalu kat situ, sorang pun x dew inisiatif nak menolong kakak tue..nie lah masalh umat skunk..dah x der perasaan kasihan..then kakak tue buat aq berfikir..mana suami dye? kenapa dye sanggup biarkan isteri dye mengemis cam tue?..apa pun sumer nya takdir Allah..



sampai je kat umah, aq terus semayang asar..then turun beli makanan..lepas mgrib kawan aq lak call, suh amep dye kat stesen kerinchi(balek lewat coz jumpa pakwe.hehe).so aq pon ajak kawan aq yang adew kete, Wan pegi amep kawan aq neyh..sebagai hadiah, dye blanja aq french fries MC D..wah3!! (aq boikot MC D!!!) so fries tue aq kongsi ngan kekawan aq yg laen..(rasa bersalah lak makan fries MC D)
malam aq dipanggil tuk menghadiri meeting mpp oleh kak thoiyibah..huhuhu gemuruh giler..
rupanya aq dah dipilih tuk jadik member mpp (majlis perwakilan pelajar)..position aq? exco perhubungan domestic dan antarabangsa..makna nyer aq le yang akan incharge segala program luar mtcp kat ipba neyh (mtcp stands 4 malaysia technical cooperation program= program antara IPBA ngan pegawai2 yg terlibat dalam bidang pendidikan kat luar negara)..huhuhu..btw aq nak ucap tahnz kat encik Harus coz letak kepercayann pada aq..tq en. Harus!! aq akan lakukan tugas aq dengan sebaik munngkin!! hehehe....


tyme kat KLCC..tengok bebudak maen aer




art yang aq tengok tyme nak p TS

sempat posim..hehehe



kawan aq syakilawani

Wednesday, January 14, 2009

2 years contract!

wah!!!!

today im doing something out of my control..entah mcm mana aq 'dipukau' tuk menandatangani satu perjanjian selama pengajian kat ipba ney hahhahahaa..ngeri!

actually agreement neyh adalah salah satu inisiatif aq untuk meng'improve'kan diri aq kat IpBA ..bersama lecture language support aq merangkap lecturer english studies aq, agreement neyh ditandatangani bertujuan untuk membantu aq dalam study..hua3!
percaya cakap aq, belajar bahasa memang x mudah. lebeyh2 lagi belajar tuk jadi cekgu..

neyh antara isi kandungan agreement tersebut..

contact of succes

hereby, I ............................................ promise that starting from 14 January 2009, I will

i) speak English all the time
ii) read as much English book as possible
iii) practice writing essay if request by lecturer
iv) complete all the work assign to me
v) never miss the language support hour
vi) help each other in English
vii) be punctual

I will be penalise if I break any one of the terms stated in the contract

date: 14 January 2009 date: 14 January 2009
name: ................................. name:................................



hahahaha..hope dgn agreement neyh aq mampu tuk meningkatkan level akademik aq tuk jadik cekgu yg berwawasan! chayok chayok!!!

Saturday, January 10, 2009

the day i went there

hari neyh hari yang bermakna bagi aq..pepagi lagi aq dah bgun..siapkan diri untuk ke Stadium Melawati Shah Alam. tujuannya hanya satu, mengambil bahagian dalam demonstrasi aman yang dianjurkan oleh Aman Palestine..before leaving, aq hazami n wan pegi surau tuk siapkan banner kitaorunk.



perjalan dari ipba ke stadium melawati agak jauh gak ar..naek lenguh lutut aq berdidri dalam train masa odw ke shah alam..tapi lenguh yang aq rasa langsung x seberapa jika dibandingkan dengan apa yang saudara2 kita rasakan di Palestine. sampai je kat stesen KTM Shah Alam, kami cari teksi n terus ke stadium..



masa nak masuk ke stadium, aq dah dihidangkan dengan situasi yang menaikan lagi semangat aq untuk demo ney..laluan ke pintu masuk stadium dihamparkan dengan hamparan bendera israel..aq pijak, aq penyek! israel laknatullah benar2 dah merampas keamanan saudara kita..



saat aq melangkah masuk stadium, jiwa aq bergetar..laungan Allahuakbar bergema memenuhi setiap ruang stadium..alunan lagu yang menyaksikan penderitaan bangsa umat islam Palestine merentap jiwa aq..hati aq terusik..lantas aq berfikir..mereka semua saudara aq, tapi apa sumbangan aq kepada mereka? atau aq hanya sekadar mengirim rasa simpati buat mereka tanpa melakukan apa apa?



bingkisan doa oleh imam memohon pertolongan tuhan membantu umat islam buat stadium sunyi sebentar. pilu hati aq mendengar doa..esakkan imam buat aq bertambah pilu..
"Ya Allah, Kau bantulah ummatMu"



betapa menderita saudara kita x kan pernah kita rasai kerana kita berada dalam lingkungan yang selesa..pengaruh nafsu buat kita buta tentang tanggungjawab kita terhadap saudara kita yang laen meletakkan kita pada tahap jahil yg sangat tinggi..demo aman neyh ditamatkan dengan aktiviti melontar kasut ke muka2 tali barut setan laknatullah (bush especially)..hancur berkecai patung2 tue dibelasah..



abis je demo, kami jalan2 kat gerai2 yang ada di sekitar stadium..aq tertarik dengan banner yg menghuraikan sejarah islam, harga dye suploh hengget jerk, tapi dah habis dijual..then kami usha2 le item laen yang bro tue jual, kami sumer tertarik mendengar penjelasan abng tue tentang apa yang dah israel dah buat pada saudara kita.. cerita punya cerita, kami pun sepakat nak beli cd tentang sejarah islam yang abng tue jual ( untuk dibuat tayangan perdana kat surau Al-Ghazali IPBA) Alhamdulillah, bila abg tue tahu kami nak buat tayangan perdana, dye sedekahkan je cd tue kat kami..semoga keikhlasan abg tue dibalas dengan kasih sayang Allah..



kami balik lebeyh kurang kul 3..alhamdulillah, aq rasa bersyukur sangat dapat meluangkan sedikit masa untuk demo neyh..aq insan yg lemah, ini je yang aq mampu buat untuk membantu saudara2 aq..semoga Allah memberi aq kekuatan..



buat teman temanku ridhuan, imran, hazami, ismail, rahman dan asyraff terima kasih buat kalian kerana bersamaku mengembara di jalan Allah. semoga Allah terus membuka hati kalian agar terus menyokong saudara2 kita..



mereka saudara kita





imran, wan, mail, rahman, aq, n hazami (usher as cameraman)





during the demo




kesedihan yg dialunkan

Tuesday, January 6, 2009

akhirnya aq bebas=)

hari ney berakhir le tugas aq sebagai class reprensentive @ kk.

my first sem as kk had teach me a lot of things. especially during our class trip to pangkor island. how i knew to be not just a responsible leader, but also a smart a leader..aq ingat lagi malam pertama kitaorunk kat pangkor, lepas lecturer briefing, aq incharge de group tuk briefing tentang keje2 yg setiap member kene buat..



malam tue ler aq dapat satu persepsi baru tentang tugas seorang ketua..my lecture, pn Yashwanora, give me a lot of advices that nite..betapa ikhlas nyer nasihat dari seorang guru hingga buat aq berubah tuk jadi seorang ketua yang bertanggungjawab n 'smart'.



then, bila balik IPBA aq go on tugas aq sebagai ketua n sepanjang tyme tue, ada gak ar aq terkilan ngan kekawan sekelas...memang aq betol2 terkilan, mana x nyer diaowng aspect aq buat sumer keje..aq x kisah nak tolong, just kekadang aq rasa tugas neyh berat sangat..

tapi x pe la..benda yang dah lepas biarlah lepas kan? yg penting sem baru aq nak pay attention pada aq punya study coz sem ney aq ada MOCK xm..



dan ntuk kk baru kelas kami. Aliff, all de best 4 u!! chayok2...hehheheh

khalid, aliff, alicia, me, syafiq n aziz

Sunday, January 4, 2009

satu tekad dan sahabat

pagi tadi, masa on de way nak pegi amjal (restaurant yg famous dlm kalangan pelajar IPBA n UM), aq dengar le lagu neyh dari phone aq..tetiba je aq terpikir..
dari lirik kata lagu neyhh, adakah selama ini jalan yg aq pilih benar?
adakah ini jalan yg diredhai Allah..aq jugak terfikir adakah selama aq dibimbing oleh kekawan aq? kekadang hidup aq neyh macam hilang arah..dan masa neyh la aq perlukan pedoman dari 'sahabat' aq untuk tunjukkan jalan yang benar..
dan aq bersyukur sangat sebab aq punya sahabat yg mampu bimbing aq ke arah jalan kejayaan. dan bagi aq sahabat aq adalah orang banyak berjasa pada aq..
memetik kata-kata dari Imam Shafie buat aq terfikir..
“aku menyanyangi sahabatku dengan segenap jiwaku. Sahabat yang baik adalah yang seiring denganku dan menjaga nama baikku ketika aku masih hidup atau selepas aku mati. Kuhulurkan tangan ke pada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. Semakin ramai sahabat, aku semakin percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur dalam suka atau duka. Jika aku dapat, aku akan setia kepadanya.”

bicara budi seorang sahabat mampu membuat aq yakin. Dengan kekuatan ukhwah, aq merasakan yg aq mampu berdiri..betapa penting nya seorang bagi aq..
dan aq harap aq akan mendapat lebeyh ramai sahabat agar aq menjadi lebeyh tabah..
InsyaAllah.=)
Berikan ku sebaris kata
Untuk ku susuri jalan gelita
Mentera keramat kata pujangga

Azimat yang bermakna
Di depan simpang bercabang tiga
Tak tahu mana satu arahnya
Kanan kiri manusia berdusta
Mungkir pada yang Esa


Mungkin ku bukan watak utama
Dalam pentas lakonan dunia
Bimbang juga ku turut sama
Pastinya aku yang binasa


Berikan aku pedoman
Arah mana jalan kehidupan
Untukku teruskan pengembaraan
Tak rebah dan tak tersalah langkah

Tunjukkan aku kawan
Simpang mana arah kejayaanTimur, utara juga selatan
Atau arah matahari terbenam
Bersama menyusuri jalan
Para rasul nabi junjungan
Menuju ke puncak gemilang terbilang
Iman di dada mengiring langkah


SATU TEKAD

Saturday, January 3, 2009

aq terkilan..ngeh!

today, my fren rahman n usher went to sogo..but before dat, we went to Amcorp mall first...lepak lebeyh kurang 3 jam kat amcorp, kami balik la..sampai umah pukul 6. pergh! penat giler..baru jew rehat stengah jam kat umah, kwn kitaorunk, imran sampai..ngah beborak ngan si imran neyh..tetiba je kuar pasal sale kat Sogo.


dengan nafsu yg membuak2 nak bersoping, maka kami bertolak ler ke Sogo walaupun jam dah menunjukkan jam tujuh..perjalanan diteruskan tanpa sesiapa yg menghalang..kami pegi ngan lrt putra..naek kat kerinchi, turun kat masjed jamek!..hehehe

sampai je kami kat masjid jamek, kami solat dulu..x baek dowh tinggal solat semata mata nak soping..lepas semayang kami berjalan le ke sogo..punye le jauh..naek longgar lutut aq dibuat nyer..heheh tapi best gak jejalan kat kay el malam malam neyh..


sampai je kat sogo kami terus ar window soping...rupanyer kami tertipu..
huhuhu mmg ada discount.. start dari 10% ke 70 %..tapi average harga lepas discount still from rm 50 to rm 100..hampeh betol!
last2, aq beli sehelai jew baju..tu pun luar Sogo..huh!..mahal bai tuk student..baek aq beli kat romp je..lawa pun lawa..huhuhu(promote lak)


then lepas penat jejalan, kami ke kedai roti tuk beli makanan as alas perut..kecewa punya pasal, kami rancang nak ke China town, tapi last2 end kat pasar malam mega(lebeyh kurang uptown) yg ada berhampiran Sogo tue..huhuhu


kat sini lah aq mengalami peristiwa yg membuat aq terkilan tue..
masa jalan2, aq jumpa le satu teddy bear yg cute neyh..cute giler..dah ler empuk..bajet nak beli ler..tetiba tokei kedai tue mintak teddy tadi dari aq..dye masukkan dalam plastik beg!
hampehhhhh!
dye dah jual teddy tue kat owng laen..ngeeee..

cenkodok punya tokei kedai..dalam tangan aq pom dye boleh amep lagi..dah le teddy yg cute tue tinggal satu je..yg laen sumer kaler putih..kurang cute sket..yg aq nak neyh warna brown..lawa giler..hish! tokei teddy bear mmg x berperasaan..
kecewa punya pasal, aq pom blah dari kedai tue..iskh2!
mmg x derk rezeki....dah lama aq cari, baru jumpa..last2 x dapat jugak..ngeh!
huhuhu..tapi kawan aq kata x pe la, nanti aq akan jumpa yg lebeyh baek..
huarghhhhh!! mmg x adil...tapi aq sabaq jer..ishk2!
tak pe la kan dah memang bukan rezeki aq..huhuhu
btw tentu korunk tertanya knapa aq nak sangat kan teddy bear tue kan?
teddy bear tue tuk kawan aq yang akan sambut birthday dye ..
heheh..nampanye kena carik hadiah laen la...


hehe kat sini aq nak promote lar pasar malam tue..
korunk patot pegi coz memang besh!..cara nak ke sana.. ko cari la kedai hari2 (yg jual baju tue) yg ada berdekatan dgn Sogo..ko masuk dalam n ko pegi le ke belakang..kuar ikut pintu blakang n ko akan jumpa le pasar malam tue..(hehehe tu le cara aq sampai ke sana)..tentang hari lak aq x pasti bila pasar malam tue diadakan...yg aq pasti pasar malam tue ada pada waktu malam.heheheh


pegi k?enjoy ur self..



teddy bear yg aq nak tue lebeyh kurang cam ney ar

Friday, January 2, 2009

what people think bout me^-^

dah lama sangat aq nak tahu apa yang orang fikir tentang aq,
baek kah aq? jahatkah aq? sombunk kah aq? sumer lah aq nak tahu
kata orang apabila kita kenal diri, maka hidup ney lebeyh mudah. so im looking 4 somebody who can share his/her opinion about me..
Alhamdulillah ada jugak sorang bro ney yg nak share opinion dye dgn aq..kat sini aq wakilkan bro tue dgn gelaran dye.

antara perbualan aq dan dye menerusi ym..




dye:ingat tak dulu abang pernah cakap yang shy is different than anybody else?
shy: yer
shy: so?
dye: shy ni sangat berbeza dari orang lain
dye: though setiap orang tu berbeza
dye: tapi setiap orang mempunyai kesamaan yang tipikal
dye: you however bukan macam tu
shy: xplain plez
dye: peribadi shy tak macam orang lain, shy optimis... appreciative
dye: though there are probabilities that you can be backstabbed
shy: more on backstabbed plez
dye: haish
dye: demand
dye: you know, you can't tell that someone is a sahabat or best friend not until you learn about
the person
dye: so the possibilities of being backstabbed is high
shy: i know who is my sahabat and who is my fren
dye: and due to the fact that ikhlas itu between hamba dengan Allah, one can never tell whether
the other is sincere or not-
dye: that what makes you different
dye: coz you have this awareness
shy: more?
dye: abang takleh nak gitau lagi
shy: ok
shy: thnz
dye :sebab kamu nak argue je keje
shy: thnz a lot
shy: trima ksih
shy: appreciate it
dye: no worries
dye: no worries




different from anybody else, optimis, appreciative, backstabbed, demand, n can't tell that someone is a sahabat or best friend ....


hurm..banyak benda baru yang aq dapat tahu pasal diri aq..
dan sempena tahun baru ney aq nak usaha tuk perbaiki diri aq jadi yg terbaik!!

pape pun aq tetap aq

still a shy boy!

huhuhuhu..x kesah lah apa yg orang fikir pasal kita, yg penting kita buat yg terbaik, x menyusahkan tau menyakitkan hati orang dan semoga apa yg kita lakukan diredhai Allah..
right?






kita adalah kita..nobody can change dat.














Thursday, January 1, 2009

a) Put your iTunes, Windows Media Player, etc on shuffle.
b) For each question, press the next button to get your answer.
c) YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN, NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.

1. If someone says,"Is this okay?"
salam terakhir..ihikz!

2. How would you describe yourself?
tak bisa biasa...hahaha nape la aq letak lagu ney dalam playlist! menyesal!!

3. What do you like in a guy/girl
sebenarnya cinta....fuh!

4. What is your life's purpose?
without you

5. What do your friends think of you?
around the world..ngee..hahaha bodow la wei

6. What do you think about very often?
selamat hari raya...jawapan paling bodoh penah aq jawab..aiyaa!!

7. What do you think of your best friend?
starlight

8. What do you think of the person you like?
livin'la vida loca...tetiba lak lagu mamat ney kuar..hampeh!

9. What is your biggest fear?
all my love..heheheh betol kowt?

10. What is your hobby/interest?
it must been love..hahaha satu lagi jawapan tolol!

11. What will they play at your funeral?
one in million..yg ney sure giler!..mana ada orang pasang lagu jiwang untuk majlis kematian!!

12. What do you think of when you see the person you like?
thats the way it is..???? menda la aq jawab ney

13. What is your life?
permintaan hati..ehehhee

14. What is 2+2?
famous last words...mehngong!!


lau soklan ney test betol sure fail!!
ngee!

meaning of the word m.a.m.a

dah masuk tujuh hari aq stay kat ipba sowang2 lepas balik dari manong..pagi2 bagun lewat.lbey kurang pukul 11 baru aq bgun. setiap kali bangun aq pandang kanan kiri..nobody around me.

sepanjang 7 hari ney, bnyak benda yg aq pikir..
masa ney aq teringatkan mama n abah aq..
betapa sunyi nyer hidup aq tnpa mereka..x tahu ler mcm mana hidup aq kalo mereka x dew..
sebab mereka kita ada..dengan takdir Allah, kita dilahirkan sebagai anak mereka..
anugerah yg x terhingga yg pernah mereka ada..dari rahim bonda kita lahir n dari titik peluk parent kita, kita dibesarkan..
satu pengalaman yg buat aq bertambah sayang pada mak aq..
3 malam sebelum aq datang ke ipba, mama aq marah kat adik aq coz dye wat kesalahan..entah mcm mana mama aq jadi mcm kecik hati..
mlm tue mama aq senyap je, aq rasa mcm dunia aq dah kabur..

sebelum aq masuk tido, aq pegi jumpa mak aq..
aq nampak dye dah tido..tapi naluri aq tahu yg dye x tido..
aq dekati mama aq lalu aq urut kakinya..terdengar esakkan dari seorang ibu.
betapa aq rasa dunia ney sempit..
aq tahu yang mamaku menangis kerana anaknya
anak yg dilahirkannya..
malam tu aq peluk mama aq
aq cium mama aq....
lena tidur ibuku membuat aq menangis.

dan hari ini..aq tahu siapa aq..dan siapa yg menyayangiku..

apapun..hr ney aq dah x keseorangan sbb aq punya kawan yg dah balik ipba..
hehehe thnz guys..luv u all!

video